Какво направихме през 2023 г.

  • Със средствата от членовете на Сдружението, дарители и спомоществуватели, през 2023 год успяхме да постигнем следното:
  • Положихме ударопоглъщаща настилка на детската площадка в центъра на селото и осигурихме боя, с която бяха пребоядисани съоръженията;
  • Поставихме останалата част от указателните табели в началните и крайни точки на екопътеките съответно между Жеравна и Котел;
  • Дарихме материали (улуци, дървен материал и др.) за ремонт на покрива на Народно Читалище „Единство-1870“ – емблематична за селото сграда, построена по проекта и изцяло със средствата на инж.Васил Ранков и дарена на читалищното настоятелство през 1940 год.
  • Предоставихме на читалището мултимедия и екран за ползване.
  • С активното съдействие на отделни членове на Сдружението беше установено неправомерно унищожаване на камбанарията на църквата на Жеравна „Св. Николай“, данните бяха предадени на съответните държавни органи;
  • Продължихме да оказваме административно съдействие на кмета в действията му свързани със съхраняване и подобряване облика на селото, подмяна на непрекъснато повреждащата се ВиК мрежа, и  т.н.
  • За 5-та поредна година издадохме календар „Жеравна“, който разпространяваме срещу дарения и средствата от тях използваме съгласно устава на Сдружението.

Календар на Фонд Жеравна за 2024 г.

Излезе от печат четвъртият календар със снимки на Жеравна. Ще го изпратим на всички, които направят дарение от 20 лв по банков път (пощенските разходи са за сметка на получателя, за изпращане в чужбина добавете 12 лв към сумата за дарение). Набраните средства ще се използват за подпомагане на дейности в селото, като довършване на настилката на детската площадка, възстановяване на сградата на читалището (която е дарена от инж. В. Ранков през 1941 год), както и за подпомагане на кметството да продължи дейности по поддържане на културния и архитектурен облик на селото.

Календарите можете да намерите и в сувенирните магазини в селото.

ВАЖНО!!!!
Направилите дарение по банковите сметки на Фонд Жеравна трябва да ни изпратят по e-мейла (fundzheravna@gmail.com) попълнен протокол за дарение, който можете да свалите от ТУК (PDF формат, с възможност за попълване директно на компютър) или ТУК (MS Word doc файл), както и точни имена, адрес и телефон на получателя на календара – всички тези данни са изискват от куриерските фирми.

За да спестите време и банкови разходи, можете да ползвате някоя онлайн платформа за изгодни плащания към банкова сметка, например wise.com. Не забравяйте да ни изпратите мейл с попълнен протокол за дарение, в който да ни изпратите също и име, телефон и точен адрес, на който желаете да получите пратката! Телефонът е нужен за всички куриерски пратки.

Фонд Жеравна

Какво направихме през 2022 г.

Сдружението искрено благодари на всички свои дарители и спомоществователи, които правят нашата дейност възможна! Всички дарени средства отиват за село Жеравна, тъй като сдружението няма административни разходи, освен банковите такси за обслужване на сметките ни.

Ето накратко какво успяхме да направим през 2022:

1. Преиздаде се книгата „Жеравна“ от Данаил Константинов: един пълен краеведски труд от съвременник на някой от най-значимите събития на края на 19 и началото на 20 век в историята на селото. Книгата се разпространява срещу дарения, които се ползват съгласно устава на Фонда.

2. Спомогнахме в организирането на различни събития: 3 март (чрез експозиция на армейски фуражки и униформи под надслов „Символи на държавността“), църковният празник на селото 9 май.

3. Със съдействието на ТД“ Насам-Натам“ бяха възстановени, маркирани и обозначени еко-маршрутите до Котел и връх Вида, и нанесени на туристическия сайт www.kade.si. Това предлага нови възможности за активен планински туризъм.

4. Беше извършено основно почистване на гробищния парк. Благодарение на дарението на фирма „ЕМУ“ – Търговище, беше изцяло сменена оградната мрежа.

5. Беше закупена специална настилка за детската площадка, която предстои да бъде положена.

6. За поредна година издадохме вече традиционния за Фонда календар, който се разпространява срещу дарения, а събраните чрез него дарения се ползват съгласно устава на Фонда.

маркиране на туристическите пътеки около Жеравна

Маркирани и почистени са туристическите пътеки около Жеравна

По инициатива и с участие на Сдружение ФОНД ЖЕРАВНА, Туристическо Дружество „Насам-Натам“ трасира и маркира туристически маршрути около Жеравна и Котел и ги нанесе ги на планинарската карта:
https://www.kade.si/index.html#map=15/2946401.12/5284865.7/0

Списък на маршрутите:

Начало с. Жеравна

✅ Жеравна – заслон Ботуша – Котел. Синя маркировка. Дължина: 9,6 км. Продължителност: 3:30 часа

✅ Жеравна – Котленската пътека – Котел. Зелена маркировка до разклона след Отузбирова чешма, синя/червена до Котел. Дължина: 11,8 км. Продължителност: 4:30 часа

✅ Жеравна – вр. Вида (крепост Диавена). Зелена маркировка до билото, синя до подножието на върха, червена до горе. Дължина: 4,3 км. Продължителност: 1:50 часа

✅ Жеравна – скала Варовицата. Синя маркировка до разклона към скалата, жълта по пътеката до нея. Дължина: 1,5 км. Продължителност: 0:40 часа

✅ Жеравна – заслон Ботуша – вр. Разбойна. Синя маркировка до пътя над заслон Ботуша, червена до върха. Дължина: 8,8 км. Продължителност: 3:40 часа

✅ Кръгов панорамен маршрут „Ветрила“. Синя маркировка до билото, червена по билото на изток, зелена на слизане към Жеравна. Дължина: 8 км. Продължителност: 3:20 часа

Начало гр. Котел

✅ Котел – заслон Ботуша – Жеравна. Синя маркировка. Дължина: 9,6 км. Продължителност: 3:30 часа

✅ Котел – Котленската пътека – Жеравна. Синя/червена маркировка до разклона преди Отузбирова чешма, зелена до Жеравна. Дължина: 11,8 км. Продължителност: 4:45 часа

✅ Котел – вр. Разбойна. Червена маркировка. Дължина: 5,3 км. Продължителност: 2:15 часа

✅ Котел – вр. Вида (крепост Диавена). Синя/червена маркировка до разклона преди Отузбирова чешма, зелена маркировка до подножието на върха, червена до горе. Дължина: 10,5 км. Продължителност: 4 часа

✅ Котел – вр. Вида (крепост Диавена). Начало при Гръцки дол. Червена маркировка. Дължина: 3,5 км. Продължителност: 1:30 часа.

календар Жеравна 2023

Календар на Фонд Жеравна за 2023 г.

Излезе от печат третият 14-страничен календар на Фонд Жеравна с подбрани снимки от началото на настоящия век.

Този календар ще бъде изпратен по пощата – у нас и зад граница – на всички, които дарят минимум 20 лв. на Фонд Жеравна (пощенските разходи ще са за сметка на получателя, моля добавете 16 лв. (8€) за пратка извън България и 6 лв. за пратка в България).

Средствата, набирани от даренията, ще бъдат използвани в полза на селото – за възстановяване на еко-пътеките през планината, за отпечатване на карта с важните за гостите на Жеравна обекти, както и за подпомагане на кметството да продължи дейностите по поддържане облика на селото.

Надяваме се с даренията на всички вас – посетители, приятели, жители на Жеравна, тези цели да могат да се осъществят.

ВАЖНО!!!!
Направилите дарение по банковите сметки на Фонд Жеравна трябва да ни изпратят по e-мейла (fundzheravna@gmail.com) попълнен протокол за дарение, който можете да свалите от ТУК (PDF формат, с възможност за попълване директно на компютър) или ТУК (MS Word doc файл), както и точни имена, адрес и телефон на получателя на календара – всички тези данни са изискват от куриерските фирми.

За да спестите време и банкови разходи, можете да ползвате някоя онлайн платформа за изгодни плащания към банкова сметка, например wise.com. Не забравяйте да ни изпратите мейл с попълнен протокол за дарение, в който да ни изпратите също и име, телефон и точен адрес, на който желаете да получите пратката! Телефонът е нужен за всички куриерски пратки.

Лимитиран брой календари са налични в сувенирните магазини в Жеравна.

Специално за жеравненци: можете да дарите 20 лв. (или повече, ако желаете) при Васил Евтимов, който ще оформи протокол за дарение и ще ви даде календар.

Жеравна книга

Фонд Жеравна преиздаде книгата ЖЕРАВНА от Д. Константинов

Излезе от печат ново издание на фундаменталния труд на Данаил Константинов „Жеравна в миналото и до днешно време“, издаден през 1948 г. от читалище Единство – с. Жеравна.

Фонд Жеравна, в сътрудничество с издателство Атеа, издава книгата без почти никаква промяна от оригиналното издание от 1948 г., единствената промяна е осъвременената корица. Книгата е с твърди корици и е напечатана на качествена бяла офсетова хартия.

ВНИМАНИЕ!
Книгата не се продава! Можете да я получите като подарък, ако направите дарение на името на Фонда на стойност минимум 50 лева + разходите за изпращане на книгата до Вас – 6 лв. за България и 20 лв. за чужбина.

Можете да дарите по банковата сметка на Фонда и да ви изпратим книгата или на място в Жеравна, в сувенирен магазин Дюкянъ, Ретро Фото или Тъкачницата срещу кметството.

ВАЖНО!!!!
Направилите дарение по банковите сметки на Фонд Жеравна трябва да ни изпратят по e-мейла (fundzheravna@gmail.com) попълнен и сканиран протокол за дарение, който можете да свалите от ТУК (PDF формат) или ТУК (MS Word doc файл), както и точни имена, адрес и телефон на получателя на книгата/книгите – тези данни са изискват от куриерските фирми.

За да спестите време и банкови разходи, можете да ползвате някоя онлайн платформа за изгодни плащания към банкова сметка, например wise.com.

Спирането на площада пред магазина на кооперацията е вече забранено!

По молба на кмета г-н Рещов Сдружение „Фонд Жеравна“ осигури табела, която поне отчасти да помогне за въвеждане на ред при паркиране. Общинските власти не реагираха на писмените искания на кмета за въвеждане на нов ред на движение в селото, което да осигури безпрепятствен достъп на линейки и пожарни.

ОТ ДНЕС СРЕДСЕЛСКАТА ЧЕШМА ДО ЧИТАЛИЩЕТО В ЖЕРАВНА ОТНОВО ПОТЕЧЕ!

Това стана благодарение на средствата на дарителите на Сдружение „Фонд Жеравна“ и с активното съдействие на кмета Васил Рещов.

След неуспешен опит преди десетина дни, днес, след изкопни работи с багер, тръбопроводът на чешмата бе разрит. От него беше отстранена т. нар. „котка“ (плътно израснали в тръбата корени, които я запушват). Надяваме се, че с частичното подновяване на тръбата ще бъдат избегнати бъдещи проблеми.

Жеравна

Среща на Фонда с кмета на общината

На 19 октомври М. Маринов, председател на УС, Р. Раева, член на УС и Р. Бояджиев, член, проведоха среща с г-н Коста Каранашев, кмет на Община Котел.

Срещата имаше за цел да представи извършеното от Сдружението досега и да се обсъдят плановете на Общината за съхранението и развитието на Жеравна. Недвусмислено беше подчертано, че Жеравна е една от най-значимите културни и исторически ценности на България, които не бива да бъдат погребвани и които допринасят значително за облика на Община Котел.

Намеренията на Общинското ръководство са в Жеравна да се развива туризма. В продължение на повече от час бяха обсъждани проблемите на селото, които представляват непосредствена пречка за неговото икономическо развитие:

– застаряващото население и липсата на стимули за млади и образовани хора да остават или да се заселват в Жеравна;

– остарялата водопреносна мрежа и непрекъснатите ремонти, които рушат автентичния вид на селото;

– рушащите се частни и обществени сгради (вкл. детската градина, училището);

– недостатъчното използване на съществуващия потенциал на селото – природни и културни дадености и ценности – като източник на приходи, чрез които да се поддържа и инвестира в облика и развитието на селото.

Сдружението беше поканено да изпрати до средата на ноември 2021 година своите предложения, които да бъдат обсъдени и евентуално включени в плановете на Общината.

ИЗДИГАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИ КРЪСТ ЗА БЛАГОСЛОВИЯ НАД ЖЕРАВНА

ОБНОВЕНА на 18.02.2022

Поради противоречивата дискусия за кръста, появила се в социалните мрежи 8 месеца след обявяването на инициативата, дарителят оттегля решението си да дари кръст. Постъпилите по банков път малки суми-дарения ще бъдат върнати на дарителите, освен ако те изрично не посочат (с имейл до сдружението), че средствата им могат да бъдат ползвани за други инициативи на Сдружението. Събраните в кутии около 400 лв. ще бъдат ползвани за други инициативи, свързани с църква Св. Никола – с. Жеравна.

___________________________________

ОБНОВЕНА на 20.10.2021

Проектът за мемориалния християнски кръст беше съгласуван със съответните служби на Община Котел и беше внесен за одобрение в Националния Институт за Недвижимо Културно Наследство през септември. Кръстът ще бъде висок около 9 м, от солидна стоманена конструкция, и ще може да се вижда от почти цялото село. Очаква се процедурата по одобрение да продължи поне 6 месеца. Чрез специалната дарителска кампания целево са събрани 480.04 лв в брой и 210 лв по банков път. Благодарим на тези дарители, които в тези кризисни времена отделиха средства за създаване на нови паметници на духовността се надяваме, че и други ще откликнат. Кутиите за дарения са събрани и средствата в тях преброени, но можете да направите банков превод по сметката на Сдружението, като изрично упоменете „за християнския кръст“.
____________________________________

ПУБЛИКАЦИЯ ОТ 03.06.2021

Сдружение „Фонд Жеравна“ открива специална кампания за набиране на средства за издигане на християнски кръст над Жеравна. Идеята е на кмета г-н Рещов, със проекта и построяването му се заема Сдружението, като средствата ще бъдат изцяло от целеви дарения, Фондът няма да финансира този проект от събраните досега средства по други кампании.

Специално благодарим на кмета на Община Котел г-н Каранашев и всички служители на общината, които оказват съдействие в административния процес.

Нека този кръст да бъде символ на благословия на Жеравна и на желанията на жеравненци и приятелите на Жеравна за нейното възраждане.

Освен в кутиите, поставени в църквата, в магазин „Михалеви“ и в сувенирен магазин „Дюкянъ“, дарения можете да направите на следните сметки:

Сдружение „Фонд Жеравна“
Банка ДСК клон Котел, BIC STSABGSF
IBAN BG29 STSA 9300 0027 2597 69 – в лева (BGN, лв.)
IBAN BG72 STSA 9300 0027 2599 65 – в евро (EUR, €)

Сдружението е регистрирано: ЕИК 206175161 и издава фактури за приети дарения.

Законодателството дава възможност на лицата – както юридическите, така и физическите – направили дарение на юридически лица с нестопанска цел със статут в обществена полза, да облекчат данъчното си задължение (чл. 31 от ЗКПО и чл. 22 от ЗДДФЛ)

Схема на проекта може да видите тук.