Фонд Жеравна

Какво направихме през 2022 г.

Сдружението искрено благодари на всички свои дарители и спомоществователи, които правят нашата дейност възможна! Всички дарени средства отиват за село Жеравна, тъй като сдружението няма административни разходи, освен банковите такси за обслужване на сметките ни.

Ето накратко какво успяхме да направим през 2022:

1. Преиздаде се книгата „Жеравна“ от Данаил Константинов: един пълен краеведски труд от съвременник на някой от най-значимите събития на края на 19 и началото на 20 век в историята на селото. Книгата се разпространява срещу дарения, които се ползват съгласно устава на Фонда.

2. Спомогнахме в организирането на различни събития: 3 март (чрез експозиция на армейски фуражки и униформи под надслов „Символи на държавността“), църковният празник на селото 9 май.

3. Със съдействието на ТД“ Насам-Натам“ бяха възстановени, маркирани и обозначени еко-маршрутите до Котел и връх Вида, и нанесени на туристическия сайт www.kade.si. Това предлага нови възможности за активен планински туризъм.

4. Беше извършено основно почистване на гробищния парк. Благодарение на дарението на фирма „ЕМУ“ – Търговище, беше изцяло сменена оградната мрежа.

5. Беше закупена специална настилка за детската площадка, която предстои да бъде положена.

6. За поредна година издадохме вече традиционния за Фонда календар, който се разпространява срещу дарения, а събраните чрез него дарения се ползват съгласно устава на Фонда.